Semafor vodičom komplikuje jazdu

  • Spravodajstvo
  • 15. januára 2018, 23:10
  • Autor:am

Azda najrušnejšia križovatka v Piešťanoch spôsobuje vodičom vrásky. Nastavenie svetelnej signalizácie na mieste, kde sa spája Bratislavská cesta s Krajinskou, by podľa nich stačilo len minimálne upraviť, aby sa zamedzilo vzniku kolón i dopravných nehôd.

Ak odbočujete z Bratislavskej cesty smerom z Trnavy doľava, teda na nadjazd, určite si všimnete, že zelená trvá tak krátko, že križovatkou prejdú nanajvýš štyri automobily. Vzápätí už sa zelená rozsvieti i pre vodičov odbáčajúcich v smere od Topoľčian doľava a chvíľu na to i rovno.
Ak sa teda niekto rozhodne „ešte to stihnúť“ a z Bratislavskej cesty prechádza cez križovatku už na oranžovú, či dokonca na červenú, riskuje tu kolíziu.
Skúsenosť má i náš čitateľ: „Bol som účastníkom nehody. Išiel som z Krajinskej z mesta a druhý vodič od Lidlu, že vraj tiež išiel na zelenú. Odniesol si to môj zadný nárazník, lebo keby som nezareagoval, bol by v jeho dverách. Tie farby sú ozaj zle nastavené, bol som aj na opačnom konci barikády.“
Úsekom sme sa teda previezli i my a nakrútili sme situáciu na video. Toto sme ukázali krajským policajtom. „V tomto prípade sa treba obrátiť na mesto Piešťany, ktoré je správcom cestnej svetelnej signalizácie. Podľa príslušných signalizačných plánov je možné urobiť úpravu intervalu pre semafor,“ uviedla hovorkyňa Mária Linkešová.
Správu semaforov v Piešťanoch má na starosti stredisko údržby služieb mesta. Podľa jeho vedúceho Petra Fialu má tento semafor 11 programov, podľa ktorých funguje na základe štúdie vypracovanej dopravným inžinierom podľa požiadaviek objednávateľa.
„Funguje v takzvanej ‚Zelenej vlne‘ v smere na polikliniku – Bratislavská cesta. Taktiež je v ‚Semidynamike‘, teda presúva voľný čas na základe senzorov, slučiek, v jazdných pruhoch. Pridaním času v jednej vetve je na úkor všetkých ostatných. Vyžaduje si to zmenu programu dopravným inžinierom na základe objednávateľa,“ uviedol P. Fiala.
Služby mesta Piešťany však nemajú možnosť vstupovať do programu a upravovať ho. Či sa teda mesto rozhodne problém so semaforom riešiť, uvidíme.

Prečo nefungovali pri Lidli


Mnohí vodiči si minulý týždeň všimli, že semafory na pri prevádzke Lidl Slovensko na Bratislavskej ceste v Piešťanoch niekoľko dní nefungovali. Nešlo však o žiadnu poruchu, ale o úpravu vlastníctva.
V rámci povolení na výstavbu bolo totiž odsúhlasené, že po realizácii výstavby Mesto Piešťany prevezme do majetku a správy viaceré stavebné objekty, vrátane spomenutej svetelnej križovatky, ktoré Lidl vybudoval na pozemkoch mesta ako vyvolanú investíciu.
Podľa Tomáša Bezáka z úseku komunikácie spoločnosti prebiehalo odhlásenie a prehlásenie elektromera zo spoločnosti Lidl na Mesto Piešťany. Z toho dôvodu bol do času prihlásenia elektromeru pre Mesto Piešťany elektrický prúd na napájanie križovatky prerušený.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín